Op zaterdagmiddag 25 maart 2017 heeft het Liberale Vrouwennetwerk een speeddate bijeenkomst georganiseerd om vrouwen te inspireren zich te kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Zo’n 35 dames en een heer, VVD leden en niet-leden, hebben kennis kunnen maken met VVD-politici. De gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart lijken wellicht nog ver weg, maar in de tweede helft van dit jaar worden de kandidatenlijsten opgesteld. “Het LVN ziet dat het aantal vrouwen in gemeenteraden helaas nog steeds te wensen overlaat”, aldus Karima Bouchtaoui, van de stuurgroep LVN. In 2014 was slechts 28,3% van de raadsleden vrouw en was 20% van de wethouders een vrouw. Het aantal vrouwelijke burgemeesters stijgt, vooral in kleinere gemeentes maar in de grote gemeentes zijn het er bar weinig. Tijd voor actie!

De Do’s and dont’s in de gemeenteraad

De bijeenkomst begon met een goede lunch om te kunnen netwerken met elkaar. Gedurende de speeddates zijn de dames in gesprek geweest met Chantal Nijkerken, Hayke Veldman, Eric Ziengs, Paulien Geerdink en Sabine Koebrugge. Vragen als “Hoe kun je als vrouw actief worden in de lokale politiek?”, ” Wat zijn de do’s and dont’s als je gemeenteraad in wil?”, ”Hoe vind je de juiste balans in raadswerk en privé?” “Hoe loopt de procedure om je kandidaat te stellen?” zijn besproken met elkaar. De ervaringen en persoonlijke verhalen van de VVD-politici werden door alle aanwezigen als helder en motiverend ervaren. De gehele bijeenkomst was een groot succes: de nodige visitekaartjes zijn uitgewisseld, er zijn goede gesprekken gevoerd maar het belangrijkste is dat er een aantal dames na de bijeenkomst voor zichzelf heeft besloten zich te willen kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen. En dat was het doel van deze speeddate, aldus LVN-voorzitter Marijke Vos-Maan in haar slotwoord. Op naar 21 maart 2018 met veel talentvolle vrouwen op de lijst!